Drone kullanmak isteyen her bireyin aklına gelecek ilk soru elbette ki ‘drone ehliyeti almalı mıyım? veya drone ehliyeti nasıl alınır?’ olacaktır. Bugün bu blog yazımızda sizi bu konuda aydınlatmaya çalışacağız.

İnsansız hava araçları şimdilerde pek çok alanda kullanılmaya başlanan teknolojik aletlerdir. Bu alan genişliği ise sektöre yeni bir meslek kazandırmıştır. Drone pilotluğu. Drone pilotu olmak kulağa ne kadar eğlenceli ve zahmetsiz bir meslekmiş gibi gelse bile işin iç yüzü öyle midir?

Drone pilotu olmak için ehliyet ihtiyacı doğabilir. Bu ehliyet gereksinimi her drone modeli için geçerli değildir. 500gr ağırlığın altında kalan dronlar için ehliyetiniz olması gerekmez. Fakat birden fazla drone ile çalışacak iseniz illaki kullanacağınız drone modellerinin ağırlığı birbirinden farklı olacaktır. Bundan dolayı mutlaka bir ehliyetinizin olmasını öneririz. Ayrıca drone ehliyetinin bir geçerlilik süresi yoktur. Bir defa aldığınız takdirde, ehliyetinizi ömür boyu kullanabilirsiniz.

Drone ehliyeti SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) tarafından veya SHGM tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan kolayca alınabilir. Peki, drone ehliyeti almak ücretli midir? Spor amaçlı kullanmak için alacağınız ehliyet ücretsiz olup ticari kullanım için alacağınız ehliyet ücretlidir.

Drone Ehliyeti Çeşitleri

Ehliyet almaya karar verdiğiniz zaman karşınıza 6 adet ehliyet seçeneği çıkacaktır. Kullanım amacınıza göre birini seçmeniz beklenir. Bu seçenekler;

İHA-0 Sportif Ehliyeti; 500gr-4kg arası drone modellerini spor amaçlı kullanmak için alacağınız ehliyettir. Bu ehliyet için eğitim almanıza gerek yoktur ve ücretsizdir. SHGM’nin web sitesi üzerinden online olarak katılacağınız 20 soruluk bir sınavı geçmeniz beklenecektir.

İHA-0 Ticari Ehliyeti; 500gr-4kg arası drone modellerini ticari amaçla kullanmak için alacağınız ehliyettir. Bu ve bundan sonraki ehliyetler için SHGM tarafından belirlenmiş eğitim kuruluşlarından belirli bir süre eğitim almanız gerekecektir. İha-0 ticari ehliyet için bu eğitim süresi 12 saattir.

İHA-1 Sportif Ehliyeti; 4kg-25kg arası drone modellerini spor amaçlı kullanmak için alacağınız ehliyettir. Bu ehliyeti almak için SHGM tarafından belirlenmiş eğitim kuruluşlarından 36 saat süreli bir eğitim almanız gerekmektedir.

İHA-1 Ticari Ehliyeti; 4kg-25kg arası drone modellerini ticari amaçlı kullanmak için alacağınız ehliyettir. Bu ehliyeti almak için yine SHGM tarafından belirlenmiş eğitim kuruluşlarından 36 saat süreli bir eğitim almanız gerekecektir.

İHA-2 Ehliyeti; 25kg-150kg arası drone modellerini kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Bu ehliyet için almanız gereken eğitim saati 90 saattir.

İHA-3 Ehliyeti; Bu ehliyeti ise 150 kg ve üzeri drone modellerini uçurmak için almanız gerekecektir. Eğitim süresi ise 150 saattir.

İHA-0 ehliyeti hariç diğer tüm ehliyetlerin yanında sizden B sınıfı sürücü ehliyetiniz olması beklenecektir.

Alacağınız ehliyet için gerekli eğitiminizi tamamladığınız zaman, aldığınız sertifikayı SHGM’nin web sitesine kayıt olarak yüklemeniz, ehliyetinizin hazırlanmaya başlaması için yeterlidir. Tabii bunu yaparken kullanacağınız drone modellerini yine SHGM’nin web sitesine kayıt etmeyi unutmayınız. Yoksa drone uçuşu esnasında yapılacak bir denetleme sonucunda par cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Ehliyetli veya ehliyetsiz uçurabileceğiniz drone modellerine Airmim üzerinden ulaşabilirsiniz.

Şimdiden iyi uçuşlar dileriz.

Drone modellerimiz hakkında daha teknik bilgilere ulaşmak için buraya tıklayın.

Nergiz ALTUN